Koszyk

Dodano produkt do koszyka

BLOG

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Produkt aktualnie niedostępny.
Sprawdź inne nasze produkty.

Producent:
Producent: Brak
Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID476
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Krzew goji zwany kolcowojem to roślina wzbudzająca dużo emocji. Czytając o niej możemy dowiedzieć się dwóch sprzecznych informacji. Według jednych źródeł jest to roślina o licznych walorach prozdrowotnych, w innych natomiast dowiadujemy się że jest toksyczna (wywołuje np. biegunki)
Tak różne opinie sprawiają, że często eliminujemy ją zupełnie z naszego ogrodu. Ja jednak jako osoba nie tylko pracująca z roślinami, ale również żywo zainteresowana tym tematem, chciałabym wyjaśnic wszelkie wątpliwości związane z hodowaniem tych krzewów.
Zacznijmy od tego że Jagody Goji spotkać można w dwóch najpopularniejszych odmianach: Goji chińska (Lycium chinense), oraz goji Barbarum (Lycium barbarum).
Odmiany różnią sie od siebie, a oto najważniejsze różnice mięcy tymi gatunkami:

1. Wygląd zewnetrzny i wymagania

-Goji chińskia jest krzewem niższym (ok 1 m różnicy), ma więcej kolców oraz bardziej wydłużone liście i owoce. Do jej zalet należy to, że obficiej kwitnie i owocuje. Wrażliwsza jest jednak na niższe temperatury i wymaga zimowego okrycia. W pierwszych 3-4 latach od posadzenia należy nie tylko obsypywac podstawę krzewu kopczykiem z ziemi lub trocin, ale również zabezpieczać część nadziemną przez okrywanie jej np. przy pomocy włókniny. Starsze krzewy wystarczy juz tylko obsypywać przy podstawie.
-Goji barbarum jest krzewem niższym i posiada znacznie mniej kolców. Jej owoce i liscie są mniej wydłużone. Krzew znacznie bardziej odporny jest na niskie temperatury.

2.Właściwości zdrowotne

To własnie kwestia właściwości leczniczych goji wzbudza najwięcej kontrowersji. Różnice między tymi dwoma gatunkami nie są na pierwszy rzut oka zasadnicze. Po blizszej analizie możemy jednak stwierdzić który gatunek warto uprawiać.
-Kolcowuj chiński juz od wieków był uważany za surowiec leczniczy. Jego walory odżywcze sa niezaprzeczalne. Bogaty jest w najważniejsze witaminy z grupy A, C i B, sole mineralne, flawonidy, białka, polisacharydy, aminokwasy, karotenoidy oraz luteinę. Wykorzystywany był do leczenia oczu, wątroby, nerek czy układu pokarmowego. Pomagał wzmacniać układ odpornościowy i nerwowy, a także pomagał regulować poziom cholesterolu. Niestety jednak w jego tkankach stwierdzono obecność substancji toksycznych, a co za tym idzie zaczęto wątpić w jego zdrowotne własciwości.
Po głebszych badaniach okazało sie, że substancje szkodliwe występuja w zielonych częściach rosliny i niedojrzałych owocach. Spożywaie owoców dojrzałych nie jest niebezpieczne, a co więcej jest bardzo zalecane.
-Troche inaczej wygląda sprawa z goji barbarum. Tak samo jak jego pokrewny gatunek jest niezwykle zasobny w witaminy i składniki odżywcze i może być wykorzystywany jako roślina prozdrowotna. Jedyną różnicą jaką stwierdzono po jego przebadaniu jest to, że substancje toksyczne, które występują w zielonych częsciach rośliny i niedojrzałych owocach, w minimalnym nateżeniu występują również w owocach dojrzałych. Ilośc substancji nieporządanych jest tak mała że roślina nie została uznana za toksyczną.

3. Czy warto uprawaić goji?


Niewątpliwie jagoda goji jest jedną z najzdrowszych i najbardziej polecanych jagód. Aby uniknąć stresu związanego z jej "toksycznością" należy spożywać tylko jagody dojrzałe. Aby mieć pewność, że owoce są idealne do spożycia należy potrząsnąć krzaczkiem i zbierać jagody, które spadną. Drugim niezawodnym sposobem jest pozbieranie jagód, które już same spadły z krzaczka.


Wszystkim tym, którzy nadal nie mają pewności, który gatunek wybrać, polecamy po prostu hodowanie goji chińskiej która wśród tych dwóch odmian lepiej owocuje i jest uważana za bezpieczniejszą.


SMACZNEGO I ŻYCZĘ DUŻO ZDROWIA

Aktualności
Kontakt